Hidroizolare subsol

Haideti sa explicam putin ce e cu apa asta:

Surse de apa ce acționează asupra unei clădiri:

-apa de infiltrație (ploaia)

-apa subterana (izvoare)

Cum ne ferim de apa?

-o evitam!

-hidroizolam!

Tipuri de hidroizolatie:

-bentonitice

-bituminoase

-sintetice (pvc sau fpo)

-poliuree

Hidroizolarea minima a unei fundatii:

In aceasta situatie se presupune ca nu avem panza freatica sub fundatie si ca aveam trotuare etanse. In acest caz se hidroizoleaza numai sub zidarie impotriva apelor de infiltratie prin capilaritate.

Sub placa pardoselii se monteaza un strat de minim 10cm de pietris margaritar tot pentru ruperea capilaritatii!

Hidroizolarea recomandata a unei fundatii:

In aceasta situatie se presupune ca nu avem panza freatica sub fundatie si ca aveam trotuare etanse dar pentru siguranta hidroizolam si vertical.

Hidroizolarea recomandata a unui subsol:

In aceasta situatie se presupune ca nu avem pânza freatica sub fundație si ca aveam trotuare etanșe.

La ce am proiectat eu pana acum, n-am avut niciodată probleme cu inflitratia apei in subsol prin pardoseala. Circula mitul asta intre constructori  si pe la unii proiectanti, ca trebuie sa faci un radier din beton armat ca fundatie pentru un subsol partial, caci altfel apa se infiltreaza si ti-l inunda. Apa nu se poate infiltra prin pardoseala unui subsol decât dacă pânza freatica este imediat sub si in acest caz avem un articol dedicat despre cum se face, il gasiti aici.
Apa din ploaie, daca exista trotuare, nu ajunge pana sub pardoseala. Ea poate intra prin pereti, motiv pentru care este indicat sa hidroizolezi pereții subsolului. De asemenea nu uitati ca este foarte important ca umpluturile perimetrale sa fie realizate din argila compactata. Argila este foarte greu permeabila si impiedica apa sa ajunga la fundatii.

In plus este important ca burlanele sa descarce departe de cladire, solutia corecta fiind colectarea si descarcarea la sistemul de canalizare pluviala.

O alta problema importanta o reprezinta hidroizolarea strapungerilor.  Mai jos un seminar pe tema asta, tinut de Cosmin Cioranu de la Mapei.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: