Cand cineva e bolnav se duce la minim 2 doctori, de regula cei mai renumiti intr-un anumit domeniu. Cand cineva isi face o casa, de regula se duce la cel mai ieftin proiectant. Cand cineva isi cauta un constructor se duce la cel mai ieftin, nu la cel mai bun! Reflectati putin la asta inainte de a va apuca sa construiti!
You may also like
Știu ca o parte dintre colegi se vor simți deranjați sau chiar vor deveni nervoși după acest articol dar cineva trebuie sa le […]
Importanța Verificării Tehnice a unei Case înainte de Cumpărare Verificarea tehnică a unei case înainte de cumpărare este un pas crucial în […]
Asistență Tehnică pentru Achiziția unui Apartament: Ce Să Verificați Înainte de a Cumpăra? În luna iunie 2024, am oferit asistență tehnică pentru […]
Proiectanții de construcții răspund de îndeplinirea următoarelor obligații principale referitoare la calitatea construcțiilor, în conformitate cu Legea 10/1995 privind Calitatea lucrărilor de […]
18 thoughts on “Cum e cu proiectarea?!”
Cum se proiecteaza ? Mai bine completam si cu cealalta intrebare : cine proiecteaza ? Nu am nimic de comentat in legatura cu tinerii care ca si proaspeti absolventi de studii superioare si dotati la mansarda cu fel de fel de AutoCAD-uri, de Primavera, etc, + ProjectManager de ultima generatie, sunt angajati pe doi lei si se apuca de proiectare, ca deh, meseria-i bratara de aur, nu ?! Si ce iese, te rog sa ma crezi ca nu-ti vine a crede, pentru ca nimeni nu i-a invatat sa se coordoneze cu ceilalti de alte specialitati si nici sa inteleaga un lucru simplu : proiectarea se face numai dupa un stagiu de cel putin trei ani de santier, batut pe muchie ! Problema este ca cei din Primarii si ISC-uri care trebuie sa avizeze astfel de documentatii sunt la fel de incepatori ca si “proiectantii” si uite asa bascalia ajunge pe cele mai inalte culmi de evolutie. Asa ca sa nu ne miram, ca dupa un stagiu de cinci ani de proiectare majoritatea raman la fel de incepatori ca si la absolvire. Dar acum au pretentii de vechime ….si de salariu baban !
Am varsta la care pot sa spun ca pe vremea mea, fara cinci ani de santier, nu vedeai proiectare ! Dar nu ca asta pe calculator care de cele mai multe ori este exercitiu de utilizarie a unui PC, ci proiectarea aia adevarata care pleaca de la schite facute cu creionul pentru niste concepte/solutii si care se refera la reprezentarea unor obiecte reale pe care le-ai vazut cu ochii personali, nu prin pliante, sau pe net !
La foto postata, stie cineva cate greseli de executie sunt prezentate ?
Domnule, sunt perfect de acord cu dumneavoastra, insa vis-a-vis de comentariul ” la vremea mea..” poate ca ati avut mult mai multe posibilitati de angajare..Cui nu i-ar placea sa mearga in santier?Dar muncim unde apucam si noi ca sa castigam un ban..Va intreb sincer, de cate ori ati luat sub aripa absolventi din propria initiativa pentru a ii initia in tainele ingineriei?Orice comentarii sunt de prisos pentru ca acum, viata e o jungla si fiecare supravietuieste prin ce mijloace poate..La fotografia de mai sus eu observ 3 greseli de executie..De or fi mai multe nu am cum sa stiu, nu sunt asa de experimentat..Numele meu e Alex Macovei, iar adresa de e-mail e macovei_alexandru_constantin@yahoo.com.Dau aceste detalii pentru ca nu imi e jena de ce am scris.Din punctul meu de vedere e un pur adevar.Toate cele bune.
De fapt problema nu e doar a tinerilor, care din lipsa experientei fac greseli. Dupa cum bine stim toti, orice proiect trebuie verificat de un verificator de proiecte. Daca intalniti proiecte proaste verificate, atunci a cui e vina? A tanarului neexperimentat sau a “experimentatului” verificator care semneaza “ca primarul”?! Nici eu nu sunt batran si inca mai fac greseli, dar am grija sa am pe cineva cu experienta care sa ma corecteze. Am intalnit numeroase proiecte proaste, facute de ingineri batrani cu experienta de 15-20 de ani, incat inclin sa cred ca “pe vremea lor”, multi au fost niste desenatori tehnici care s-au trezit dintr-o data in economia de piata si au fost nevoiti sa munceasca pe unde pot facand tot felul de prostii. In ceea cel priveste pe Alex, ii spun ca meseria se fura, daca stii cum, daca nu, asta e. In Anglia, nu poti proiecta daca nu esti membru al unei asociatii profesionale, unde se intra pe baza de examen, asa ca n-ar fi rau sa se puna la punct putin sistemul de acordare al drepturilor de semnatura si la noi in tara.
Nu uita ca nu suntem in Anglia, ci in Romanica unde legile si normele de aplicare sunt facute pentru actiuni si strategii care se finalizeaza cu tunuri imobiliare !
cate greseli de executie sunt de fapt in imaginea de mai sus?
Sunt 4 greseli :
1. lipsa buiandrug din beton;
2. lipsa mortarului intre rosturile verticale ale blocurilor ceramice;
3. lipsa ancorelor pentru izolarea exterioara (peretii exteriori din blocuri ceramice nu se gauresc cu rotopercutorul pentru fixarea diblurilor aferente placilor de izolatie pentru ca blocurile se sparg !)
4. lipseste tubul de protectie din placa din beton pentru inslatia electrica de iluminat.
intrebare : In stanga nu era necesar un stalp de beton pentru inramarea zidariei?Termoizolatia nu poate fi executata doar prin lipirea cu adeziv a placilor de polistiren?
Instalatia electrica era ok. Mai nou nu ai voie sa mai introduci tuburi pentru instaltii electrice in elementele din beton. Este o solutie invechita care duce la foarte multe erori de executie, in special la intersectia tuburilor.
Aici nu e vorba de tunuri imobiliare sau alte tunuri, e vorba pur si simplu de faptul ca ingineri sau arhitecti nepregatiti sunt si in randul celor batrani cat si in randul celor tineri. Nu trebuie sa aruncam cu noroi in tineri, pentru ca si noi am fost incepatori si nepriceputi.
Ai dreptate Catalin, cunosc fosti desenatori tehnici care sunt “proiectanti” si chiar se vor diriginti de santier dar ei nu cunosc meserie, stiu ca “asa se face” dupa plansele pe care le-au copiat de-a lungul anilor.Meseria se fura, e adevarat, dar trebuie sa ai si de unde sa o furi..Vina se imparte intre “experimentat” ,ca nu prea ii mai pasa ajuns fiind la o varsta si din cauza castigului mic, si tanar cum e cazul meu, pentru ca nu se informeaza suficient..Sistemul asta de asociatie profesionala e o idee excelenta dar trebuie sa ne grabim ca adevaratii profesionisti sunt din ce in ce mai putini..
Da trebuie sa va grabiti sa va asociati mai intai si apoi sa cooptati “din-astia” mai experimentati. nu sunt de acord ca “meseria se fura”. Din ce furi : din ceea ce vezi, sau din ceea ce trebuie ?? In ziua cand vei sti raspunsul la intrebare, vei fi deja experimentat, dar daca te grabesti, poti sa apelezi la cineva mai tabacit. Care optiune te avantajeaza mai mult ??
Eu nu prea inteleg sensul la ceea ce spuneti dvs. aici.Mi se pare ca vorbiti cam ambiguu.Chestia asta cu lectiile de viata de la cei mai invarsta nu merge tot timpul intr-o singura directie, ci si invers.Ma avantajeaza optiunea care ma ajuta sa cresc mai repede.Si totusi is curios care sunt greselile, si cate sunt, sa vad daca am intuit bine.
Vina este anoastra a tuturor,avem ce am ales,toti incompetentii in functii de control doar pe criteri de rudenie sau mita .Studii superioare pe banda rulanta ,iar cei care merita nu au un loc de munca ,din cauza pilosilor .Vom vedea la primul cutremur mai mare cite constructii vor avea probleme.La ora actuala 95%din constructii se executa fara un proiect complet de executie si dupa cel care se da pt autorizare si nea Dorel face calculul de rezistenta la planseu la grinzi samd.Tineri care doresc ceva experienta poate sa gaseasca dar fara pretentii absurde doar ca au diploma .Toata viata inveti,mori si nu stii nimic.
Dragi colegi, Mircea si Alex, pana mai gasiti si alte erori, aruncati un ochi pe pagina asta: http://www.construieste.info/?page_id=812 si hai sa mai completam si cu alte link-uri utile pasionatilor de lemn, poate cei care doresc sa-si faca o casa din lemn isi fac o idee despre cum ar trebui sa arate.
@ Alex. Macovei : Asa dupa cum este prezentata zona de cladire, se pare ca structura nu prevede stalp din ba. Termoizolatia se poate fixa numai cu adeziv, dar de calitate si care costa, ceea ce la Romanica nu accepta niciun proprietar. el vrea costuri foarte mici ca sa vanda foarte scump. uitati-va ce au patit mai ales prin Bucuresti unde gasesti apartamente cate vrei si care nu se cumpara de ani de zile. Si apoi termosistemele se aplica numai asa cum au fost concepute de fabricant si in proiect ar trebui sa fie mentionat procedeul de termoizolare, nu de alta dar ca si cladire noua trebuie sa aibe Certificat de Performanta Energetica. Trebuie de asemenea, sa se reflecte fezabilitatea/concordanta dintre normele de protectie termica in vigoare, cu solutia aleasa prin proiect si cu rezistentele termice minime corectate realizate prin executie. Si aici, iar avem un moment de ceata densa ….din partea autoritatilor.
@Rosu Catalin Strict pe caz, nu sunt de acord. Pentru mascarea instalatiei electrice ar trebui sa avem pereti placati cu gips-carton, cat si tavane false din gips-carton, placi celulozice, etc., iar o eventuala inlocuire a unui conductor sau extinderea instalatiei inseamna demontare acestei placari. Uitati-va cate incendii au fost din cauza ca la construire instalatia electrica a fapt cea care a fost, ulterior nu s-a mai adaptat cresterii consumuilui (proprietarul are si el vise noatea, nu ?) si din cauza supraincalzirii a luat foc. Pe de alta parte, orice spatiu intre placare si perete este un loc de joaca pentru gandaci si soareci, ca sa nu mai spun nimic despre mucegaiul ce se dezvolta daca umiditatea scapa de sub control si urca constant peste 60 %. Si de obicei, scapa !
Deci : o solutie moderna previne anumite inconveniente in viitor (scuze de termen, adica sa fie antiprost !) si nu sa ingaduie numai o viteza mare de lucru pentru constructor. Calitatea este in interesul cladirii si nu al constructorului sau a intereselor pecuniare ale investitorului ! Minimizare de costuri, da este corect, dat pana unde ??? Atentie !! Legea prevede criterii de calitate ale constructiei ! E vesnica dilema cu marfa si cu ambalajul. De obicei, din pacate, castiga ambalajul.
Totusi eu tind sa cred ca este nevoie de acel stalp de b.a.acea zidarie prezentata mi se pare ca are 15-20 cm.poate chiar 12.5.Este o intersectie si din cate se vede nu exista nici un fel de legatura intre cei doi pereti.Iar modul in care se termoizoleaza cladire se executa dupa buzunarul propietarului dupa ce in prealabil i-au fost prezentate toate solutiile impreuna cu avantaje si dezavantaje.Nu inseamna ca nu va dau dreptate ci doar ca am alta parere.E ca la 2 doctori, te duci cu aceeasi boala si fiecare din ei dau diagnostice diferite.
Am parcurs acest site, am intrat la „cum să îți faci casă” unde suntem informați că certificatul de urbanism se obține în baza unei documentații specifice. GREȘIT.
Iată ce spune legea:
Art. 6 – (1) Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile prevăzute la art. 4:
a) fac cunoscute solicitantului informaţiile privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate şi aprobate potrivit legii;
b) stabilesc cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului;
c) stabilesc lista cuprinzând avizele/acordurile necesare în vederea autorizării;
d) încunoştinţează investitorul/solicitantul cu privire la obligaţia de a contacta autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în scopul obţinerii punctului de vedere şi, după caz, al actului administrativ al acesteia, necesare în vederea autorizării.
(11) Punctul de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului reprezintă documentul scris emis de aceasta după etapa de evaluare iniţială, respectiv după etapa de încadrare a investiţiei în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, iar actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului este, după caz, acordul de mediu sau avizul Natura 2000.
(2) Certificatul de urbanism se emite de autorităţile prevăzute la art. 4, abilitate să autorizeze lucrările de construcţii, şi se eliberează solicitantului în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, menţionându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia.
(3) Certificatul de urbanism se semnează de către preşedintele consiliului judeţean sau de primar, după caz, de secretar şi de arhitectul-şef sau de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din aparatul propriu al autorităţii administraţiei publice emitente, responsabilitatea emiterii acestuia revenind semnatarilor, potrivit atribuţiilor stabilite conform legii.
(4) În vederea eliberării certificatului de urbanism, solicitantul – orice persoană fizică sau juridică interesată – se va adresa autorităţilor prevăzute la art. 4 cu o cerere care va cuprinde atât elementele de identificare a imobilului pentru care se solicită certificatul de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral şi număr de carte funciară, unde este cazul, dacă legea nu dispune altfel, cât şi elementele care definesc scopul solicitării.
(5) Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii.
(6) Certificatul de urbanism se emite şi în următoarele situaţii:
a) în vederea concesionării de terenuri, potrivit legii;
b) în vederea adjudecării prin licitaţie a proiectării lucrărilor publice în faza de “Studiu de fezabilitate”, potrivit legii;
c) pentru cereri în justiţie şi operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară atunci când operaţiunile respective au ca obiect împărţeli ori comasări de parcele solicitate în scopul realizării de lucrări de construcţii, precum şi constituirea unei servituţi de trecere cu privire la un imobil. Operaţiunile juridice menţionate, efectuate în lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate.
Art. 61*) – (1) Măsurile specifice pentru protecţia mediului stabilite prin actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului vor fi avute în vedere la elaborarea documentaţiei tehnice – D.T. şi nu pot fi modificate prin procedura de autorizare ori prin autorizaţia de construire.
(2) În situaţia în care o investiţie urmează să se realizeze etapizat sau să se amplaseze pe terenuri aflate în raza teritorială a mai multor unităţi administrativ-teritoriale învecinate, evaluarea efectelor asupra mediului se realizează pentru întreaga investiție.
——————
1) Domnilor ingineri, proiectarea structurii, pot zice, că este mai mult decât munca de șantier. Nu am întâlnit un ing. șantierist care să aibă abilități de proiectare. Consider că proiectarea structurii este deja o meserie distinctă față de șantier. Pt. proiectarea structurilor e necesar un stagiu sănătos pt inginerii diplomați.
2) Proiectarea începe cu arhitectul care din principiu este coordonatorul, managerul, autorul dar și inginerii pot fi șefi de proiect. Arhitecții sunt organizați prin lege în Ordinul Arhitecților din România și sunt sub controlul filialelor teritoriale. Un arhitect trebuie să fie înscris în Tabloul Național al Arhitecților administrat de OAR. El plătește taxă TNA pt a putea profesa. Cea mai simplă formă de profesare este Biroul Individual de Arhitectură (BIA) înregistrat la OAR.
3) Proiectele de Arhitectură sunt înregistrate obligatoriu, v. legea, la filiala teritorială OAR de care aparține. Arhitectul primește o Dovadă la înregistrarea proiectului a cărei prezență este obligatoriu prinsă în Documentația Tehnică pt Autorizare de Construire (DTAC), cf. Legii.
4) Inginerii proiectanți de structuri ar fi bine să se organizeze profesional așa cum sunt org. arhitecții, urbaniștii și topometriștii*( în baza unei legi de practică a profesie de ……
5) Marea majoritate a caselor din jurul Bucureștiului nu au arhitect. Situația este similară și în țară. Se încalcă legea 50 cu vf.&îndesat.
6) În mediu rural *( fac legea dându’se arhitecți și ingineri). De fapt în mediu rural DTAC simplificat nu cere proiectare de structură și nici semnătură de inginer structurist. Și uite așa se cutremură casele pe lângă Galați. Dar sunt și ingineri care se dau Arhitecți. Ce mai…!
7) etc.!
Va recomand sa incercati sa obtineti dvs un certificat de urbanism fara macar un plan de situatie, mai ales in Bucuresti, mie mi-au cerut plan si memoriu chiar si in celebra comuna Adunatii Copaceni. In rest, va multumim pentru sfaturi, sintetizeaza oarecum esenta acestui site si va dorim un Paste Fericit!