Mituri din constructii….

Vreau sa adunam aici ce mituri din construcții cunoaștem!

1. Intercontinentalul este construit pe role!

Este unul din miturile celebre. Intamplator, in 2007, un diriginte de santier lucra la un bloc proiectat de noi si din vorba in vorba mi-a zis ca el a lucrat ca inginer pe santier la Intercontinental. L-am intrebat bineinteles despre celebrul mit. Mi-a zis ca au facut o perna de piatra sparta de vreo 2.00m grosime si ca el crede ca de acolo a pornit mitul! Daca s-ar fi facut pe bile (probabil ca ar fi niste amortizori seismici) s-ar fi studiat in scoala, doar nu e un mare secret de stat!

2. Bca-ul este cancerigen.

Mi-am dat seama de unde a aparut povestea cu BCA-ul cancerigen cand vorbeam cu socrul meu la telefon intr-o seara. Prin 1980, in Bacau era o fabrica de ingrasaminte, ca urmare ramanea in urma un reziduu alb sub forma de praf. Niste baieti, ca sa apara bine in fata lui nea Nicu si au zis ca fac din praful ala BCA. Dupa cateva luni si-au dat seama ca de fapt e usor radioactiv. Altfel nu-mi dau seama de unde povestea asta ca BCA-ul e cancerigen. Oricum romanul nu cumpara apartamente cu BCA asa ca traiasca blocurile ceramice!
Uite aici sa nu ziceti ca vorbesc prostii! http://adevarul.ro/…/donatie-otrava-pentrubacau-…/index.html

3. Expertizele la clădirile vechi, sunt făcute din birou si nu exista!

Expertizele exista, eu le-am gasit mereu. De asemenea când citești expertizele, descoperi în ele aceleași observații pe care le faci și tu la fata locului!

4. Blocurile solide facute pentru armata, militie sau alte organe

Exista in perioada comunista practica de a construi clădiri de locuit pentru a fi repartizate organelor mai sus menționate. Am întâlnit câteva în practica si nu am sesizat nicio singura diferența intre ele si altele. Inainte de 1977 nu exista teama de cutremur, fuseseră cateva cutremure după cel din 1940, dar nu fabuloase. Normativele de proiectare nu era nici pe departe la nivelul celor din 1981 asa ca nu exista niciun motiv practic si nici teoretic sa faca blocurile alea mai rezistente.

5. Pe vremea comunismului se construia mai bine decat acum.

Sunt numeroase exemple de cladiri comuniste construite cu erori mari de proiectare. Puteti admira peste tot, grinzi strambe, armaturi vizibile dupa ce dati jos tencuiala, scari prefabricate montate aiurea si multe altele.

6. In perioada interbelica se construia mai bine decat acum.

Numeroase cladiri vechi vizitate de mine au armaturi vizibile la placi, fapt ce nu putea aparea decat de la o executie defectuoasa. Perioada interbelica seamănă cu perioada de azi in sensul ca cine avea bani construia cu firme serioase si facea lucruri serioase, ca si acum. Cine nu avea posibilitati construia cu cei mai slabi pregatiti, la fel ca si acum.

Astept intrebarile!

4 thoughts on “Mituri din constructii….”

%d bloggers like this: