Sunt exagerate normativele?

Sunt exagerate normativele?

Normativele…dau dureri de cap celor care își construiesc case sau blocuri de apartamente.  De multe ori avem discuții cu  clienții despre cât de mult fier și beton am “pus”, și vreau sa lămuresc foarte clar lucrurile, cu asa zisele exagerări făcute în normative. Normativele nu sunt exagerate, în anumite situații sunt chiar prea blânde. De ce spun asta, pentru ca noi vrem sa proiectam clădiri care sa rămână funcționale după un cutremur major. Gândiți-va cum ar fi ca în Japonia, patria cutremurelor, după orice seism peste 7 pe Richter clădirile sa fie consolidate? Pai ar fi foarte scump, motiv pentru care conceptul modern, în proiectare este de limitare al avariilor și degradărilor, reducând astfel costurile de întreținere ulterioare ale unei clădiri. Si în acest context trebuie sa spunem ca P100-1/2013 este primul normativ modern din Romania, dar datorita anumitor considerent de ordin economic, încă nu este la nivelul celor din SUA și Japonia.

Am mai spus asta, majoritatea celor care își construiesc case sau blocuri de apartamente, nu au amintiri despre cutremurul din 1977, motiv pentru care cred ca seismele sunt o ca o furtuna obișnuită, vin din timp în timp și trec fără urme. Este adevarat ca exista posibilitatea sa ca unii dintre ei sa nici nu prindă vreun cutremur major în următorii 20-30 de ani, când cine știe ce or sa facă atunci sau dacă vor mai fi proprietari pe respectivul imobil, și atunci de ce ar investi mai mult în siguranță? Pentru ca cutremurele pot apărea oricând și trebuie sa fim siguri ca avem niște clădiri proiectate și executate cât mai bine. Este adevarat si ca majoritatea clădirilor proiectate după 1963, au șanse minime sa se prăbușească la un cutremur, dar dacă avariile vor fi majore, cu ce bani se vor repara? Cu cei 20 000 de euro din asigurarea obligatorie, pe care nu o au toți?  V-ați întrebat de ce companiile de asigurări accepta ca orice fel de clădire sa fie asigurata, chiar și cele care stau sa cada? In plus, știm cu toții nivelul de trai din Romania, si este imposibil sa nu aveți câțiva vecini fără asigurare sau cu bani putini, și atunci cine va plăti reparația?

De asta spun ca e foarte important sa construiți sau sa cumpărați clădiri sigure, proiectate după standarde moderne, care sa nu devina inutilizabile după un cutremur major. Eu, ca investitor, n-as vrea sa ma trezesc cu un proces pe cap, din partea foștilor clienți!

I-am spus foarte clar unui client, eu trebuie sa fac lucrurile corect, după normative, dacă se întâmplă ceva o sa ma dai în judecata și o sa ai pretenții la despăgubire, chiar dacă acum spui ca nu!

Inca un exemplu, o clienta m-a întrebat ce poate sa facă dacă vecinii ei, dintr-o clădire cu bulina roșie, nu vor sa contribuie la consolidarea imobilului. I-am spus ca cel mai probabil v-a trebui sa se mute, pentru ca n-am auzit de vreo prevedere legala care sa oblige pe cineva sa participe la consolidare. Si chiar dacă ar fi, dacă nu au bani cum o sa contribuie?