Cum faci o casa ieftina?

O casa se poate încadra, ca orice alt produs comercial, într-o gama de preț și o gama de calitate. Discuția din acest articol este despre casele și apartamentele construite pentru și de către persoane cu venituri medii în Romania.  Majoritatea celor care își construiesc case, cauta o alternativa la a sta în chirie sau pentru ca vor altceva fata de ce au avut pana acum. Foarte putini oameni se gândesc la o casa sau un apartament ca la o investiție. Este sau nu o casa/apartament o investiție? Da și nu, pentru ce și cum o faci.

Cum poate o clădire sa devina o investiție rentabila?

Prin posibilitatea de vânzare ulterioara după o perioada de folosință sau prin închirierea ei pe termen lung, peste 15 ani. Cum se traduce asta în practica? Printr-o casa construita bine care sa necesite intervenții minime de-a lungul timpului. Orice interventie ulterioara construirii din necesitatea de a repara ceva făcut prost înseamnă o pierdere de bani si un stres suplimentar. O interventie la structura de rezistenta după un cutremur înseamnă o pierdere completa a banilor investiți.

O casa ieftina, în concepția româneasca actuala înseamnă o pierdere de bani, pentru ca majoritatea caselor construite ieftin vor necesita o renovare majora peste 15 ani sau poate chiar mai repede. Sa presupunem ca nu asta ar fi problema principala, dar dacă în ăștia 15 ani vine un cutremur si trebuie sa repari structura la care te-ai ieftinit? Sau dacă peste 5 ani ti se umple de mucegai sau de igrasie?  Sau dacă iți dai seama ca lemnul folosit a făcut carii? Cu ce bani mai repari ulterior?

Daca tot nu m-am făcut înțeles, mai încerc o data. Ce faci dacă casa ta ieftina (sau apartamentul) se degradează major după 20 de ani? Presupunând ca ai construit-o la 30 de ani, ai avea 50 de ani, deci încă minim 25 de ani de viata! Si poate n-ai terminat nici creditul imobiliar? De unde scoți banii pentru renovare? Nu-i scoți, mai rezista 10 ani și o mai cârpești. Nu mai bine făceai o casa mai mica si mai buna, la aceeași bani? Sau un apartament mai mic dar bun? Nu exista încă experiența în renovarea majora a caselor cumpărate prin credit imobiliar, pentru ca nu au încă 15 ani, asa ca nu știm exact la ce sa ne așteptăm, putem doar sa presupunem.

Nu faceți comparația cu blocurile comuniste, acelea cu siguranță nu sunt o investiție, sunt doar locuințe temporare pana ce blocurile se vor degrada complet, multe au deja 30 de ani și sunt într-o stare foarte proasta.

Cum faci o casa ieftina sau mai corect spus o investiție?

Majoritatea viitorilor proprietari pentru a reduce costurile unei construcții, fac reducerile în ordinea de mai jos:
1. Proiectarea – criteriul cel mai important la alegerea unei firme de proiectare este prețul, cu toate ca ar trebui sa fie portofoliul;
2. Echipa de constructori –  se aleg de regula cei mai ieftini;
3. Structura de rezistenta – cât mai ieftin, de asta au apărut casele din lemn, otel și mai noi din pământ;
4. Instalațiile – nimeni nu face proiect, toți meșterii cred ca știu sa facă și instalații;
5. Finisajele – aici se aleg cei mai prosti adezivi, gleturi etc, chiar dacă finisajele costa sute de lei pe mp.
6. Suprafața construcției –  se prefera o suprafața mare in detrimentul calității.

Toate acestea sunt  criterii greșite, iată și metodele corecte:

1. Proiectarea – concepția corecta a unei construcții din punct de vedere funcțional si optimizarea costurilor porneste de la proiect. Un proiect bun înseamnă:
– o gândire judicioasa a compartimentărilor care sa ducă la o structura de rezistenta cât mai simpla și ieftina;
– alegerea corecta a dimensiunii spatiilor interioare și a suprafeței totale a clădirii, astfel încât costurile de construcție și cele ulterioare de întreținere sa fie minime.
– un arhitect care lucrează foarte ieftin presupune un specialist nemotivat, iar asta înseamnă mai putin timp acordat proiectului, si de regula asta înseamnă ca se accepta variantele propuse de client cu intervenții minime si gata; in timp asta înseamnă o funcționalitate proasta a acelei clădiri si valoare mica la revanzare.
– un inginer structurist prost plătit înseamnă la fel, un om nemotivat, care nu va pierde timpul cu optimizarea structurii asta însemnând grinzi prin dormitoare, mai mult fier, mai mult beton și altele; asta în cazul în care clientul a vrut un proiect de structura, ca de regula multi nu-l vor.
– la fel și pentru instalații – proiectul asta de regula și-l fac si mai putini.

Exemplu:

Se da o casa mica P+M cu 3 dormitoare la mansarda si o baie. Arhitectul considera ca un acoperis in mai multe ape este ieftin si in acelasi timp “superb” (vezi forma lui cu linie punctata pe planul de mansarda). Complica astfel structura de rezistenta si apar ca necesare grinzi din beton pentru a sustine capriorii. Aceste grinzi sunt scump si greu de realizat. Consecinta: o casa care s-a vrut ieftina a ajuns scumpa.

casa_ieftina2 casa_ieftina1
2. Alegerea unei firme de construcții bine pregătită, care sa nu mărească costurile prin greșeli ce necesita reparații – găsiți aici un articol cu mai multe greseli produse de constructori nepregatiti.
3. Alegerea unor materiale de calitate pentru instalații, pentru ca acestea rămân ascunse și vor fi greu de reparat ulterior.
4. Alegerea unor adezivi și gleturi de calitate, dar mai ales alegerea corecta, pentru ca gresia pe terasa nu se montează cu CM9 sau cu CM11.

Nu este nevoie sa detaliez cele 4 puncte de mai sus, exista explicații suficiente în ghidul scris de mine pe aceasta tema, construcția unei case.

Va invit sa citiți și analiza făcută de mine “Cum e mai avantajos sa construiești o casa, parter sau parter și mansarda?“, în care am ajuns la niște concluzii interesante, unele din ele legate tot de cum faci o casa ieftina.

In ceea ce privește casele eco-bio, derivate din așa zisele case țărănești, am scris un lung articol care a supărat câțiva “adepți” ai acestui stil. Simt nevoia sa subliniez ca pana la urma nici măcar o casa din asta nu e ieftina, chiar dacă costurile structurii de rezistenta sunt mai mici.

Concluzia:

Pana la urma un autoturism de 60 000 de euro va valora 30 000 în 5 ani și 10 000 în 10 ani, de ce nu am aborda aceste concept și la case?! Il putem aborda dar trebuie sa fim conștienți ca o casa trebuie întâi sa îndeplinească obiectivul de performanta siguranța vieții și acesta nu poate fi atins prin a face economie la orice.

Siguranța vieții mai înseamnă și:

– să nu ai infiltrații de apa prin acoperiș, după câțiva ani, pentru ca iți poate ploua in instalația electrica si sa ia casa foc.
– să nu faci mucegai pentru ca te îmbolnăvești și poți chiar sa mori.
– să nu-ți sara siguranțele când pornești un consumator gen fier de călcat.
– să nu ți se spargă o țeavă de apa când ești plecat la serviciu.
– să nu aluneci pe gresia de la intrare atunci când plouă.
– să nu cazi pe scări noaptea pentru ca treptele sunt inegale sau prea înguste.
– să nu te lovești la cap de vreo grinda atunci când cobori pe scara; nu râdeți, am văzut zeci de scări proiectate greșit.
– să nu-ți cada copilul de la etaj printre barele balustradei.
– să nu ai miros în casa de la canalizare sau fosa septica.
– să nu transpiri vara de la căldura din mansardă, pentru ca nu ti-ai ventilat podul sau n-ai făcut placă din beton armat;
și în final, o data la 30-40 de ani “sa nu-ți cada casa la cutremur! “

Si pana la urma care naiba e concluzia?!

O casa ieftina înseamnă sa o faci de dimensiunea minima locuibila, sa utilizezi la maxim fiecare spatiu etc. Inseamna sa ai costuri minime de întreținere ulterioare si multe altele. Pana la urma singura posibilitate e sa ai un proiect foarte bine gândit și foarte bine realizat. Culmea este ca poți cumpăra materiale bune și la preturi mici, la fel poti gasi echipe de constructori la preturi rezonabile, totul tine de răbdare, informare și căutare.


In poze vedeti o zidărie realizata in anul 2014 , secolul 21 in care lumea va coloniza planeta Marte! De ce a iesit asa? Pentru ca proprietarii vroiau sa fie cât mai ieftina manopera.

UPDATE: Intre timp acest articol trebuie citit neapărat împreună cu aceste articole

Astept intrebarile!

9 thoughts on “Cum faci o casa ieftina?”

%d bloggers like this: